{ "title": "Vücudun İnsülin Üretmesi", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Vucudun-Insulin-Uretmesi-93188.jpg", "date": "19.01.2024 14:27:07", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Vücudun insülin üretmesi; her insanda insülin üretimi yapılır. Ağzınıza attığınız lokma ile pankreas devreye girer ve insülin salgılanmaya başlar. İnsülin hormonu kandaki şekerin yönetiminde görev alır. Bu yüzden vücudun insülin üretmesi oldukça önemlidir. Vücudun insülin üretmesi için yemeklerin mideye ulaşması gerekmektedir. İlk lokmanın gelmesi ile pankreastan insülin üretimini başlar. Yemek yendikten sonra 3-5 dakika için sindirim için gerekli insülin üretilir.

İnsülin hormonun görevi

İnsülin hormonunu bu noktada iki görevi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kandaki şeker seviyesini düşürmek ikincisi ise organlara kandaki şekeri enerji olarak iletmektir. Fakat zamanla kötü beslenme ve hareketsiz yaşam ile vücudun insülin üretmesi durabilir ya da azalabilir. Böylelikle insülin hormonu bozuklukları meydana gelir. Bunun sonucunda ise şeker hastalıkları ortaya çıkmaktadır.

Sağlıklı bir şeklide vücudun insülin üretmesini istiyorsak beslenme düzenimize oldukça önem vermeliyiz. Beslenme bozukluğuna bağlı olarak vücudun insülin üretmesi artığı zaman vücutta insülin direnci oluşmaktadır. Bu aşırı şekerli gıdaların devamlı tüketilmesine bağlı olarak vücudun insülin üretmesi her geçen gün artar ve kanda insülin hormonu hep yüksek kalmaya başlar. Buna insülin direnci denmektedir. En sonunda vücudun insülin üretmesi artıkça zamanla diyabet hastalığı ortaya çıkar. Diyabet hastalığının ilerlemesi sonucunda vücudun insülin üretmesi durur. Buda tip 1 diyabeti ortaya çıkarır. Bu diyabet çeşidinde vücutta insülin olmadığı için dışarıdan almak zorunda kalınmaktadır.

Vücudun insülin üretmesi durmasının sonuçları
" } ] }