{ "title": "Tokluk İnsülin Değerleri", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Tokluk-Insulin-Degerleri-55289.jpg", "date": "19.01.2024 20:55:28", "author": "Arkan Gökmenoğlu", "article": [ { "article": "Tokluk İnsülin Değerleri; İnsanlarda pankreas hormonu tarafından salgılanan insülin hormonu bazı durumlarda az salgılanır ya da normal salgılansa da gereken etkiyi vücutta gösteremediği zamanlarda yağ, protein, karbonhidrat metabolizmalarında bazı bozukluklar olur, ardından şeker hastalığı ortaya çıkar.

İnsülin Nedir?

Yediğimiz besinler sindirime uğradıktan sonra enzimler tarafından parçalanır ve şekere dönüşür. Dönüşen şeker kanla beraber vücudun tüm bölgelerine taşınır. Bu döngü insan vücudunun enerji sağlayabilmesi için çok önemlidir. Diyabetli olmayan insanlarda vücut alınan besinleri enerjiye dönüştürmek için insülin salgılar. Yani tüm insanlar insüline bağımlıdır. Diyabet tedavisini en önemli araçlarından biri insülindir. Ama insülin tedavisi tek başına kandaki şeker düzeyini etkilemeyebilir. Hastalar vücudu için gerekli sporu egzersizi ve diyeti yapması lazımdır. İnsülin günümüz için söylersek hap tedavisi veya tablet tedavisi olarak kullanılmamaktadır. İnsülin kullanımı bir enjektör yardımıyla cilt altına enjekte edilmek üzere sıvı bir halde bulunmaktadır.

Tokluk İnsülin Değerleri

Tıp dilinde diyabet olarak bilinen halk dilinde adı şeker hastalığı, kan şekerinin olması gereken değerde olmamasından dolayı kaynaklanır. Bu nedenle insanlarda açlık, tokluk insülin değerlerini ölçmek için bazı testler uygulanmaktadır. Bu testlerde HOMA testi en sık kullanılan testtir.

Yapılan insülin direnci testlerinde normal sağlıkta olan bir insanın insülin değeri 140 mg/dl'nin altında olmalıdır. Ama diyabetli hastalarda bu değer daha yüksek seviyelere çekilebilir. İnsanlarda yaşın ilerlemesi ile insülin değeri yükselmektedir. İnsan 65 yaş ve üzeri üzeri ise 160 mg/dl altındaki seviyeler normal olarak kabul edilir.

" } ] }