{ "title": "İnsülin Nedir", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Nedir-49636.jpg", "date": "21.01.2024 00:19:41", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "İnsülin Nedir, İnsülin kan şekerini kontrol altına alan hormondur. Pankreas organından salgılanan bu hormon içerisinde bulunan hücre adacıklarını oluşturan beta hücrelerinden salgılanır. İnsülin hormonu kanda serbest olarak gezen şekerin hücre içerisine girişini sağlamakta rol alan yapıdır. Buna bağlı olarak kanda şeker seviyesi dengelenir ve vücut için enerji sağlanmış olur. Canlı vücudunda beyin hücreleri hariç tüm hücreler pankreastan salgılanan insülin hormonu olmadan glikoz kullanamaz. Kan şekerini düzenleme görevi sadece insülin hormonu tarafından gerçekleştirilmez. İnsülin kan şekerini düşürme özelliğine sahip iken bu hormonun tam tersi çalışan yani kan şekerini yükseltmekte görevli olan glukagon hormonu görev almaktadır. Bu iki hormonun salgılandığı yerde pankreasta bulunan hücre adacıklarında farklı hücreler tarafından bu hücreler ise alfa ve beta hücreleridir.

İnsülin Nedir ve Çeşitleri; İnsülin iki çeşittir. İnsüline bağlı olan ve insüline bağplı olmayan şeker hastalıklarını meydana getirir.

Tip 1 Diyabet: İnsüline bağlı diyabet şeklidir. Diyabet hastalarının küçük bir bölümü bu hastalık çeşidini oluşturmaktadır. Genel olarak çocuklarda ve gençlerde görülür. Bu diyabet türünde pankreasta üretilen ünsilin hormonu miktarı oldukça düşüktür veya üretimi hiç gerçekleştirilmemektedir. Bu nedenle bu hastalığa sahip kişilerin insülin hormonunu dışarıdan takviye olarak alması gerekir.

Tip 2 Diyabet: İnsüline bağlı olmayan diyabet şeklidir. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun kişiyi gerektiği biçimde etki göstermemesi sonucu oluşur. Bu hastalığa sahip kişilerde normalden fazla insülin hormonu üretilerek insülin direnci açığa çıkar. Tip iki diyabet hastalığı yanında birçok hastalığı da getirebilir. Bu hastalıklar kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, karaciğer ve metabolik sıkıntılar meydana getirir.

İnsülin Nedir ve Enjeksiyonunu Kimler Kullanır? Tip bir diyabet hastalığına sahip olan kişiler, ağızdan aldığı ilaçlara rağmen kan şekerini kontrol edemeyen tip iki diyabet hastaları gebelik döneminde şeker hastalığı görülen kişiler sağlıklı bir insanın idrarında glikoz monomerine rastlanmaz. Fakat idrarda şeker pozitif olarak ortaya çıktığı zaman, sürekli olarak metabolik fonksiyonları gelişen hastalar, retinopati, nöropati, diyabetik ayak gibi hastalar insülini dışarıdan enjeksiyon yardımı ile kullanırlar.

İnsülin Nedir ve Salımını Etkileyen Faktörler; Kandaki glikoz oranını etkileyen en güçlü hormon insülindir. Karbonhidrat ve şeker kalori değerleri pankreasın daha fazla miktarda uyarılarak insülin hormonunun salgılanmasını sağlar. Yağ asitleri, aminoasit türevleri, sekretin, gastrin hormonları, adrenalin hormonu ve kortizol hormonu insülin salgısını arttırır. Bazı sinir uyarıları ve ilaçlar ise insülin salınımını düşürür.

İnsülin Tedavisi; İsülin sonucu oluşan direncin sebebi yağ dokudan salgılanan hormonların canlı vücudunda yol açtığı bozukluklardır. İnsülin tedavisindeki ana amaç yağ dokusunun azaltılmasını sağlamaktadır. İnsülin tedavisinde diyet ve egzersiz yapımının yanı sıra ilaç kullanımı da tedavide etkili bir faktördür. Normal kan şekeri değerinin 126 mg/dl üzerine çıkması durumunda pankreastan salgılanan insülin hormonunun salgılama yeteneğinin kaybolduğu anlamına gelir. İnsülin tedavisinde amaç pankreasın yapmadığı görevi günde bir kez uygulanarak kandaki şeker oranını düşürmektir.
" } ] }