{ "title": "İnsülin Enjektörü", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Enjektoru-77272.jpg", "date": "22.01.2024 01:14:28", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "İnsülin enjektörü, şeker hastaları hayatlarını devam ettirebilmeleri için şeker seviyelerini düzenli olarak ölçmeleri gerekir. Eğer gerekli ise insülin uygulamalarını öğrenip yapmaları gerekir. Uygulama bölgelerini doğru öğrenmesi gerekir. Bu işlemleri en doğru şekilde doktorlarına danışarak bütün inceliklerini öğrenmeleri gerekir. Bu uygulamalarda ise değişik enjektörler kullanılır.

İnsülin enjektörü çeşitleri

4-5 mm'lik kısa uçlu kalem enjektörler, tek elle ve dik açı yapacak şekilde yapıldığı için bütün şeker hastaları bu insülin enjektörü tercih etmektedirler. 4 mm'lik insülin kalem enjektörü kullanımında ise uygulama alanına 90 derece açıyla deri kıvrımına gerek kalmadan uygulama yapıla bilmektedir. Eğer enjeksiyon çok zayıf bir kişiye yapılacaksa o zaman deri kıvrımı gerekebilir. Yapılan çalışmalar 4 mm kalem enjektörleri uzunluk olarak en güvenli enjektörler olduğunu göstermiştir. Obezite hastaları dahi bu enjektörleri çok rahatlıkla kullanılabilirler. Bu kalem insülin kalem enjektörü kullanılırken kalem enjektörü uygulamanın yapılacağı deriye bastırmadan uygulamak gerekir. Aksi taktirde iğne daha derin bölgeye giderek kas içi bölgeye ilacın verilmesine neden olur. Bu enjektörlerin en büyük uygulama kolaylığı bu yöndedir.

5-6 mm kalem insülin enjektörü, kullanan kişiler bu enjektörleri kullanırken deri kıvrımı yapmaları gerekmektedir.

6 mm üzeri insülin enjektörü, daha çok çocuk ve ergenlik dönemlerinde kullanılması daha uygun görülmektedir.

8 mm ve üzeri kalem insülin enjektörü, kullanımı yetişkinler için uygun görülmemektedir.

Kısa kalem insülin enjektörleri, çok zayıf kişilerde ve çok küçük olan çocuklara insülin uygulamalarında tercih edilir. Kısa insülin enjektörleri son derece rahat kullanımı olan iğnelerdir.

Şırınga insülin enjektörü, diğer insülin uygulama yöntemi normal şırıngalardır. Bu uygulama için gerekli olan doz ne kadarsa enjektöre piston yardımı ile şırıngaya çekilir ve kullanılan şırıngaya göre ölçüler değişebilir. Yeteri dozda insülin çekilen şırıngalar kullanıma hazırdır. Ülkemizde artık insülin uygulamasında şırınga kullanımı oldukça azdır. Ancak şeker hastalarını şırınga kullanmayı muhakkak öğrenmeleri gerekir. Çünkü herhangi bir terslik durumlarında ihtiyaç duyulabileceği unutulmamalıdır.

Kısa kalem insülin enjektörlerinin özellikleri nelerdir?
Kaç mm olursa olsun kalem insülin enjektörü uygulamada tekrar tekrar kullanılırsa üzerinde uygulama kolaylığı sağlayan kayganlaştırıcı madde gittiği için iğneyi yaparken ağrı yaratır. Ayrıca iğnenin ucunda tıkanmalar görülür. Ayrıca yağ dokusunda bozulmalara neden olur.

" } ] }