{ "title": "İnsülin Direnci Tahlili", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Direnci-Tahlili-26671.jpg", "date": "20.01.2024 16:10:10", "author": "Seyhan", "article": [ { "article": "İnsülin Direnci Tahlili, İnsülin direnci tanısında kullanılan 6 türlü tahlil bulunmaktadır. Bu tahlillerden en çok kullanılan yöntem HOMA testi yöntemidir. İnsülin direnci tahlili (HOMA), bir kişide insülin direnci olup olmadığını tespit ederken kullanılan en kesin tahlil yöntemidir. Bu test normal bir kan testinden farklı olarak bir matematik formülü ile ifade edilmektedir. Yaklaşık 10 saat süren açlık sonunda elde edilen kan şekeri ile açlık insülin değerlerinin birbirleriyle çarpılması sonucunun 405'e bölünmesi ile HOMA-IR denilen insülin direncinin seviyesi bulunmaktadır. Normal değer 2.5 ve altında kabul edilmektedir. Bu ortaya çıkan HOMA-IR değeri eğer 2.5 değerinin üstündeyse kişide insülin direnci mevcuttur. 2.5'in üzerinde çıkan değerlerde kişi eğer tedavi edilmezse şeker hastalığına yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

İnsülin Direnci Tanısında Kullanılan 6 Tahlil Yöntemi

İnsülin direnci tahlili sonucunda kanda normal değerin üstünde insülin bulunmasına rağmen, insülin direncinin gelişmesinden dolayı, kan şekeri değerlerinde yükseklik meydana gelmektedir.
Ayrıca doktor muayenesi sonucunda, bel ölçüleri ve ultrason gibi ile karaciğer yağlanması gibi durumlara bakılarak da insülin direnci hakkında fikir edinilmesi desteklenecektir.
" } ] }