{ "title": "İnsülin Direnci Nedir", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Direnci-Nedir-33191.jpg", "date": "19.01.2024 04:36:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İnsülin direnci nedir, insülin direnci kendini sık tatlı yeme isteği, az yeme fakat kilo verememe, yeterli yemeye rağmen çabuk acınma gibi belirtilerle gösteren bir rahatsızlıktır. Toplumda yaygın şekilde görülmeyen başlayan bu sorun Tip2 diyabet hastalığına zemin hazırlayan bir rahatsızlıktır. İnsülin direnci karaciğer, yağ ve kas dokusu gibi dokulardaki insülin duyarsızlığı nedeniyle gelişir. İnsülin pankreastan salgılanır ve şekerin enerji olarak kullanılmasında gereklidir. İnsülin direnci gelişen kişilerde zayıflamak büyük bir sorun haline gelir. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşamı da engeller. Dokuların çalışması ve gelişmesinde bu hormonun etkisi büyüktür. Dokularda insüline karşı duyarsızlık geliştiğinde, hücreler ihtiyacı olan enerjiyi sağlayamayacak, aynı zamanda şekerin fazlası da yağ olarak depo edilmeye başlayacaktır. İnsülin direncini kontrol altına almamak, büyük sorunlara neden olabilir. Bu yüzden spor, dengeli beslenme, yaşam tarzının düzenlenmesi gibi önlemlerle insülin direncini normal seviyelere getirmeye çalışmalıyız.

İnsülin direnci nedir, belirtileri nelerdir?
İnsülin direnci nedir, neden olur?
Beslenme düzeninde tüketilen bazı besinler insülin direncinin yükselmesine neden olabilir. Özellikle glisemik indeksi yüksek olan besinlerin aşırı tüketilmesi insülin direncinin yükselmesine ve kilonun artmasına neden olur. Bu besin kategorisinde yer alan besinler ise; pirinç pilavı ve pirinçle yapılan sarma, dolma gibi yiyecekler, rafine şekerle üretilen hazır meyve suları, şekerleme ve tatlılar, beyaz ekmek, patates ve patates içeren yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin tüketilmesinden sonra kanda insülin seviyesi hızla yükselir ve insülin direnci artar. Uzmanlar bu besinlerin tüketilmesi yerine, her gün üç ana öğün yapılması ve öğünlerden iki saat sonra ara öğünler konulmasını önerir. Bu insülin hormonunun dengeli salgılanmasına yardımcı olur.

İnsülin direnci nedir, nasıl tespit edilir?

İnsülin direnci tespiti kan testiyle yapılır. Kişideki en az 8 saatlik açlık sonrası, kan testiyle insülin direnci ölçümü yapılabilir. Bu kişilerin aralıklı olarak takip altında olması da önerilir. İnsülin direncinin bu denli önemsenmesi, ilerleyen zamanlarda şeker hastalığına ya da kalp hastalığına zemin hazırlaması yüzündendir. Bu nedenle yüksek çıkan insülin direncinin düşürülmesi önemlidir.

İnsülin direnci nedir, nasıl düşürülür?

İnsülin direncinin düşürülmesi için yapılması gereken en önemli konu dengeli beslenmektir. Özellikle kilo fazlası olanların hem yağlı gıdalara hem de şekerli gıdalara dikkat etmesi gerekir. İnsülin direnci yüksek olan kişiler vücutlarında yağ üretmeye başlarlar. Buna engel olmak için sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Beslenmede tercih edilecek yağlar zeytinyağı, tereyağı gibi yağlar olmalıdır. Taze sebzelerle hazırlanmış salatalar bolca tüketilmelidir. Kilo vererek ve spor yaparak sağlıklı bir şekilde insülin direnci kırılabilir. İnsülin direnci kırılmaya başladığı zaman, kişi tatlı ve karbonhidrat ihtiyacını azaltır, daha az acıkır ve daha enerjik hale gelir. Düzenli spor yapılması insülin duyarlılığının artmasına yardımcı olur. Haftada 3 saatlik spor insülin direncinin kırılmasına önemli bir destek olur. İnsülin direnci çok yükselen kişilerde ise ilaç tedavisi zorunlu hale gelebilir. Bu aynı zamanda sağlık sorunları nedeniyle spor yapamayan kişilere de uygulanabilir.
" } ] }