{ "title": "İnsülin Direnci Nasıl Hesaplanır", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Direnci-Nasil-Hesaplanir-29217.jpg", "date": "19.01.2024 16:40:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İnsülin direnci nasıl hesaplanır, insülin direncinin hesaplanması sayesinde buna karşı önlem alınabilir. Pankreas tarafından salgılanan insülin bir salgı hormonudur. Bu hormonun görevi kandaki şeker seviyesini düşürmektir. Bu hormonun etkisi vücutta tek karbonhidrat metabolizmasında etkili olmaz. Aynı zamanda protein ve yağ metabolizmasında da etkisi vardır. Tip 1 diyabet hastalığında vücutta insülin hormonu hiç yoktur. Tip 2 diyabet hastalığında ise insülin hormonu azdır ya da vücutta insülin direnci vardır ya da bunların ikisi de vücutta etkilidir. Toplumda hareketsiz bir yaşamın hâkim olması, beslenmede fast food tarzı besinlerin ön plana çıkması gibi etkenler yüzünden etkili olan rahatsızlıkların başında insülin direnci gelmektedir. Bu nedenle insülin direnci nasıl hesaplanır, nasıl önlem alınır bunlar iyi bilinmelidir.

İnsülin direnci oluştuğu zaman kan şekeri kas ve yağ hücrelerine, karaciğere girmekte zorlanır. Bu durum insülinin kanda birikmesine neden olur. Pankreasta hücrelere şeker almak için insülin salgılamayı arttırır ve dolayısıyla daha çok çalışır. Ancak bu yoğun çalışma pankreasın yorulmasına neden olur ve bu organın insülin üretme kabiliyeti ortadan kalkar. Salgılanan insülinin yeterince kullanılamaması da insülin direnci olarak tanımlanır. İnsülin direncinin gelişmesi kilo fazlalığında, hareketsiz yaşam tarzında, ileri yaşlarda, polikistik over sendromunda, bel etrafının kalınlaşmasında daha fazla görülür. Bu durumun geliştiği kişilerde sabah yorgunluğu, halsizlik, yeme isteğinin artması gibi etkiler ortaya çıkar. Bu yüzden insülin direnci hesaplanmalı ve önlem alınmalıdır.

İnsülin direnci nasıl hesaplanır?

Kandaki insülin seviyesi yüksek olsa da insülin direnci oluştuğunda kan şekeri yüksek çıkar. Bu durum kişilerde yüksek tansiyon, diyabet, karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları, gut gibi sağlık sorunları riskini arttırır. Bu nedenle insülin direncini hesaplamak için test yapılmalıdır. Bunun için kullanılan bazı testler bulunmaktadır. Bunların arasında en yaygın kullanılanı HOMA denilen testtir.

HOMA testi ile insülin direnci nasıl hesaplanır?

Yapılan bu test insülin direncinin vücutta olup olmadığını tespit eder. Geceden başlayan ve yaklaşık 12 saat kadar süren açlıktan sonra, kişiden sabah kan örneği alınır. Bu kan örneğiyle yapılan testte insülinin çevre dokularla tepkimesi incelenir. Eğer kişide insülin direnci varsa kandaki glikoz seviyesinin normal oranda tutulması için, insülin üretiminde artma olur. Yapılan HOMA testi yardımıyla insülin direnci ya da insülin duyarsızlığı belirlenir. Yapılan testin sonucunda 2,5 ve üzerinde bir değer tespit edilirse, bu insülin direnci lehinde bir tespit olur.

İnsülin direnci nasıl hesaplanır, HOMA testinden başka GGT, ALT, AST gibi karaciğer yağlanması, kan şekeri seviyesi gibi değerleri gösteren testlerle, trigliserit yüksekliği, iyi huylu kolesterolün düşük olması, ürik asit yüksekliği gibi etkenlerle de kişide insülin direnci olduğu belirlenebilir.
" } ] }