{ "title": "İnsülin Direnci Düşüklüğü", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Direnci-Dusuklugu-56794.jpg", "date": "20.01.2024 15:01:02", "author": "mustafa gök", "article": [ { "article": "İnsülin Direnci Düşüklüğü, insülin tıbbi anlamda karaciğer, adale bağları, yağ ve diğer birçok organ gibi kan şekerini kullanan bölümlere şekerin dahil edilmesi ve kullanma imkânı sunan, pankreas tarafından salınan bir hormon türüdür. Bu dokuların içerisinde insüline direnç sağlanabiliyorsa, şeker dokulara alınıp kullanılması ve basit bir şekilde yakılması kolay olmayacaktır. Sürekli görülen bu durum, insülin salınmasına neden olmaktadır. Bunun için pankreas, daha fazla insülin oranı salarak şekerin dokular yardımı ile kullanılmasını amaçlanma planlamasının yanı sıra daha fazla mesai yapmaktadır. Böyle bir durum hem insülin rezervini azaltıyor hem de kanda gezinen çok insülin miktarını, obezite, fazla kilo, hiper kan basıncı gibi birçok günümüz hastalığına dönüştürüyor.

İnsülin direnci düşüklüğü bir diğer tanımı ise günlük beslenme yapıldıktan az bir süre zarfında gıdalar bağırsak kısmında parçalanarak şeker parçacıklarına dönüştürülür. Sonrasında emilip kana karışır. Bazı dokuların şekerden enerji olarak faydalanabilmeleri amaçlı, insülin hormonuna gereksinim vardır. Bu nedenle pankreas bölgesinden dağıtılan bu hormon, kan şekerinin dengelenmesi ile hücre ve dokuların şekeri tüketmesinde ciddi rol üstlenmiş bulunmaktadır. Karaciğerin şeker yapımını oldukça azaltır, adale ve yağ dokusu aracılığıyla kandan süzülen şeker oranını düzenli bir şekilde artırma eğilimi gösterir.

İnsülin Direnci Düşüklüğü Yaşayan Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

İnsülin direnci düşüklüğü yaşayan bireyler, hızlı acıktıkları bilindiği için sık ara öğünler ve şeker indeksi düşük besinler ile beslenmeleri hastalar için iyi bir çözüm yolu üretmektedir. Bu nedenle hastalara önerilen günlük yemek dozajları 3 ana ve 3 ara öğün olarak belirlenmiştir. Ancak insülin hastalıkları olmayan bireyler için bu yöntem genellikle önerilmemektedir. Bu öğünlerden birisi, muhakkak meyve öğünü olması uzmanlarca uyarılmaktadır. Diğer bir taraftan da çok salınan insülin açlık hissine, fazladan yemeye ve oldukça çok atıştırmaya neden olarak kısır bir döngü meydana getiriyor. Bundan dolayı insülin direnci düşüklüğü yaşayan hastalar akşam öğün yemeğine önemli bir şeklide dikkat edilmesi gerekiyor ve bu nedenle fazla geç öğünün tüketilmemesi yanında bir de hafif yemekler yenmesini öneriyorlar. Bu beslenme programları yapılırken hastanın ev hayatı, iş hayatı, alışkanlıkları, kilosu, insülin direnci düşüklüğü oranı gibi birçok etmenler göz önüne alınarak yapılmalıdır.

İnsülin Düşüklüğünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsülin direnci düşüklüğünün sebep olduğu durumlardan bir diğeri de günlük spor alışkanlıklarının olmamasıdır. Düzenli spor yapıldığında ve kilo verildiğinde insülinin direncini kıran, en büyük etken olarak bilinmektedir. Düzenli ve sağlıklı bir şekilde spor yapan bireylerde, insülin düşüklüğü çok nadir bir şekilde görülmektedir. Spor yaparken dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar olmasının yanında, kalp hızı artışının yeteri düzeye geldiği, hareketler arasında düzenli olarak sık sık mola verilmesi ve kişiye uygun spor antrenmanları belirlenmesi, insülin direnci düşüklüğü çeken hastalar için etkili bir tedavi yöntemi olacaktır.

" } ] }