{ "title": "İnsülin Direnci Diyeti", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Direnci-Diyeti-17679.jpg", "date": "21.01.2024 08:58:31", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "İnsülin Direnci Diyeti, İnsülin direnci kan şekerinin normal olmasına rağmen, normalinden fazla hormonun salgılanmasına denir. Kişinin agresif olması, fazla tatlı yemesi, gece tatlı yeme isteği, konsantrasyonda güçlük çekme gibi sorunlar insülin metabolizması ile alakalı durumlardır. Bu tür sağlık sorunları genellikle fazla kilosu olanlarda, göbekte yağ bağlayanlar kişilerde görülür. Metabolizmanın insülini düzenlemesi için protein ve karbonhidratı birlikte tüketmek, beslenmede ara öğünlerde önem vermek, düzenli egzersizler yapmak, yürüyüş gibi faaliyetler de bulunmak kesinlikle önemlidir. Bunların yanında, aynı zamanda insülin direnci diyeti mutlaka uygulanmalıdır.

Pazartesi

Sabah Kahvaltısı: 1 bardak yarım yağlı taze köy sütü, 5 yemek kaşığı yulaf, çok az toz tarçın ve yanında şeftali.

Ara Öğün: 1 avuç taze kavrulmamış yaş fındık, 1 fincan taze süt, 1 porsiyon kadar meyve tabağı.

Öğle Yemeği: 5 Yemek kaşığı mercimekli kabak sote, 1 kâse taze köy yoğurdu, az zeytinyağlı salata, iki dilim kepek ekmeği.

Ara Öğün: 1 dilim buğday ekmeğinin arasına söğüş yapılmış sebze ve kibrit kutusu kadar beyaz peynir.

Akşam Yemeği: 200 gram kadar fırında ya da ızgarada pişirilmiş balık, az zeytinyağlı roka salata, 1 dilim kepeği alınmamış buğday ekmeği.

Ara Öğün: 1 adet yeşil elma, 1 fincan kadar süt yanında bir avuç kadar badem.

Salı

Sabah Kahvaltısı: 1 dilim çavdar ekmeği, 5 adet zeytin, hafif yağlı labne peynir, salata, şekersiz çay.

Ara Öğün: 1 adet portakal, bir avuç kadar fındık ve 1 fincan süt.

Öğle Yemeği: 1 su bardağı kadar kepekli sote edilmiş makarna, 2 dilim beyaz peynir, dometes salatalık söğüş ve taze yarım yağlı köy yoğurdu.

Ara Öğün: 1 dilim kavun, yarım kâse taze kavrulmuş leblebi.

Aksam Yemeği: Yarım kâse etli kuru fasulye, 3 yemek kaşığı kadar pirinç pilavı, bol salata, 1 bardak ayran.

Ara Öğün: Üzerine tarçın dökülmüş 1 porsiyon meyve tabağı, 1 avuç fındık.

Çarşamba

Sabah Kahvaltısı: 1 kâse az yağlı yoğurt, 1 yemek kaşığı kadar yulaf ezmesi, 2 adet kuru kayısı.

Ara Öğün: Bir fincan süt, 1 adet şeftali.

Öğle Yemeği: Kaynatılmış havuçlu pırasa, zeytinyağlı bol salata, 1 bardak ayran.

Ara Öğün: Yarım paket diyet bisküvi, 1 fincan süt.

Akşam Yemeği: 1 kâse sebze çorbası, tavuk ızgara, zeytinyağlı salata, 1 dilim kepek ekmeği.

Ara Öğün: 1 adet muz, 1 avuç badem ya da 1 fincan süt.

Perşembe

Sabah Kahvaltısı: Buğday ekmeğinden yapılmış az yağlı kaşarlı tost, maydanoz, salatalık, domates, kuzu kulağı, şekersiz çay.

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve tabağı.

Öğle Yemeği: 100 gram kadar ızgara köfte, 5 yemek kaşığı kadar bulgur pilavı, salata, ayran.

Ara Öğün: 1 dilim kepekli ekmek, 1 dilim beyaz peynir, 2 adet kuru kayısı.

Akşam Yemeği: Yarım kâse enginar yemeği, 1 kâse yeşil naneli yoğurt, 1 dilim kepek ekmeği.

Ara Öğün: 1 avuç badem, 1 adet yeşil elma.

Cuma

Sabah Kahvaltısı: Mısır gevreği, 1 bardak süt, 5 adet kuru üzüm.

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve tabağı, 3 adet kuru incir.

Öğle Yemeği: Zeytinyağlı taze yeşil fasulye, 1 kâse cacık, 1 dilim buğday ekmeği.

Ara Öğün: Bir dilim karpuz, bir avuç fındık.

Akşam Yemeği: Yarım but kadar ızgara et, bol yeşillikli salata, 1 bardak ayran, 2 dilim buğday ekmek.

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve tabağı.

Cumartesi

Sabah Kahvaltısı: 1 dilim çavdar ekmeği, 4 adet zeytin, 1 adet haşlanmış yumurta, şekersiz çay.

Ara Öğün: 1 fincan süt, 2 adet erik ya da elma kurusu.

Öğle Yemeği: Haşlanmış karnabahar, 1 kâse yoğurt, 1 dilim buğday ekmeği, salata.

Ara Öğün: 1 avuç badem, 100 gram kuru dut.

Akşam Yemeği: Kıymalı biber dolması, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 dilim çavdar ekmeği.

Ara Öğün: 1 kâse çilek, yarım avuç kadar fındık.

Pazar

Sabah Kahvaltısı: Az yağlı beyaz peynir, 1 dilim kepek ekmeği, salatalık-domates söğüş, şekersiz çay.

Ara Öğün: 1 kâse kadar leblebi, 2 adet kuru kayısı.

Öğle Yemeği: Kıymalı türlü yemeği, salata, 1 bardak ayran, 1 dilim buğday ekmeği.

Ara Öğün: 1 dilim kavun, yarım avuç kadar fındık.

Akşam Yemeği: 150 gram kadar ızgara balık, bol yeşillikli salata, sebze çorbası.

Ara Öğün: 1 porsiyon meyve tabağı, şekersiz çay.
" } ] }