{ "title": "İnsülin Direnci Değerleri Kaç Olmalı", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Insulin-Direnci-Degerleri-Kac-Olmali-85246.jpg", "date": "19.01.2024 11:09:39", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "İnsülin Direnci Değerleri Kaç Olmalıdır; İnsülin hormonu pankreastan salgılanan bir hormon olup kandaki şeker oranını düzenleyen etkiye sahiptir. Ayrıca canlı vücudundaki karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını da düzenleyici etkiye sahiptir. İnsülin hormonun varlığı ve yokluğu kişide farlı hastalık tiplerinin oluşumuna neden olmaktadır. Eğer canlı vücudunda bu hormon hiç salgılanmıyor ise tip 1 diyabet hastalığı, insülin azlığı veya direnci ya da her ikisi birlikte görev alırsa da tip 2 diyabet hastalığı ortaya çıkmaktadır.

İnsülin Direnci Değerleri Kaç Olmalıdır ve Nedir?

İnsülin direnci olan hastalarda, kanda bulunan şekerinin kas, yağ ve karaciğer hücrelerine girmesinin zorlaşması sonucu nedeni ile kanda şeker birikimi meydana gelmesidir. Bu olaya bağlı olarak pankreas hücrelere daha fazla şeker almak için daha çok insülin üreterek ve normalden daha fazla çalışmaya başlar. Tüm bu olaylar sonucunda ise pankreas yorularak yeterli miktarda insülin sağlama yeteneğini kaybeder. Pankreasın salgıladığı insülinin vücutta tam olarak kullanılamaması sonucu ortaya insülin direnci adı verilen rahatsızlık çıkar. İnsülin direncinin oluşumuna çeşitli faktörler neden olmaktadır. Bu nedenler kilolu olma, yumurtalıkta kist görünümü, kortizonlu ilaç kullanımı, yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı olarak hareketsiz kalınması yer almaktadır. İnsülin direncinin belirtileri ise sabah kalkıldığında halsizlik, gece uykudan uyanarak tatlı yemek, öğlen yemeğini yedikten sonra halsizlik ve yorgunluk çökmesi başlıca görülür.

İnsülin Direnci Değerleri Kaç Olmalıdır ve Normal Değerleri

İnsülin direnci ortaya çıktığı zamanda kanda şeker oranı oldukça yüksek seviyelere çıkmaktadır. İnsülin direnci yanı sıra pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Bu hastalıklar kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı, karaciğer yağlanması, obezite ve yüksek tansiyon olmaktadır. Sağlıklı bir kişide insülin değeri 100 mg/ dl olmalıdır. Fakat çok nadir kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İnsülin direnci yüksek olan kişilerin beslenmesine oldukça dikkat etmesi gerekir. İnsülin direnci ölçümü HOMA testi yapılarak gerçekleştirilir. Bu test yapılmadan önce kişi ortalama olarak 10-12 saatlik zaman dilimi içerisinde aç olması gerekmektedir. Bunun nedeni değerlerin tam ve doğru ölçümü için şarttır. Bu ölçüm kan testi ile çok kolay bir şekilde yapılır. Bu teste göre insülin değeri 2,5 olarak ölçüldü ise insülin direnci oluşumu söz konusu demektir. Açlık insülin direnci değeri sağlıklı bir kişide 100 mg/ dl iken, açlık yapısı bozulmuş yani tokluk insülin direnci değeri 125 mg/ dl olmalıdır. Fakat bu insülin direnci değeri 126 mg/ dl'den fazla ise bu kişi şeker hastalığına yakalanmış demektir. Bu nedenle kişiler açlık insülin direncini sürekli olarak takip etmelidirler ki zamanla sağlık üzerinde oldukça olumsuz etkileri görülmeye başlanır.
" } ] }