{ "title": "Bazal İnsülin", "image": "https://www.insulin.gen.tr/images/Bazal-Insulin-62631.jpg", "date": "21.01.2024 01:20:09", "author": "Şüheda Gültekin", "article": [ { "article": "Bazal insülin, yavaş etki eden insülindir veya uzun süreli insülindir de denilebilir. İnsülin etki süreli kısa, orta ve uzun diye ayrılabilir. Diyabeti (Şeker hastalığı) olmayan bir insandan tüm gün uykuda, açlık durumundayken, yemek aralarında hep bir insülin salgısı vardır. Bunlardan ayrı biz ne vakit yemek yesek, kan glikoz seviyesinin yükselmeye başlamasıyla birlikte pankreasta hızlı bir şekilde insülin salgısı oluşur. Yani insülin salgısı aniden tepe yapmaya başlar. Kandaki glikoz seviyesinin artışına bağlı olarak pankreasın verdiği karşılıktır.

Orta ve uzun sürede etki eden insülinlere genelde bazal insülin denir
İnsülin pompası en iyi insülin kullanma yöntemidir. Kullanımı o kadar da zor değildir aksine çok basittir. Boyutu kibrit kutusundan biraz büyüktür. 3-5 günde bir içimdeki enjektöre insülin doldurulur, seti değiştirilir. Seti ince bir hortumdur. Hortumun ince olan kısmı deri altında kalarak buradan deri altına sürekli insülin verilir. Her gün 4-5 enjeksiyon pompada 3-5 günde bir enjeksiyona iner. Pompanın içindeki mini bilgisayar doktoru veya eğitim hemşiresi tarafından ayarlama yapılır. Bir yıl pompa kullanan hastaların çoğu bu ayarı kendi başlarına yapabilecek seviyeye gelir.

Pompa bilgisayarına yüklediğimiz program çerçevesinde pompa, deri altına gece gündüz insülin vermektedir. Pompa bunu otomatik olarak yapar yeniden işlem yapmaya gerek duyulmaz. Gece verilen insülin çok düşürülebileceğinden gece yarısı şeker düşmeleri yaşanmaz. Buna bazal insülindirdiyebiliriz.
" } ] }